Jak si užít džezvu

Milujete espresso, ale už vás trošku nudí? Máte doma moka konvičku a už vás taky trošku omrzela? A už jste vyzkoušeli džezvu? Pokud ne, je nejvyšší čas.

 
Troška teorie:   
Džezva je konvička charakteristického tvaru, která je určená k přípravě turecké kávy. Nikoliv českého turka, ale té pravé turecké. Nejčastěji se vyrábí z mědi s pocínováním uvnitř, a rukojeť je buďto také kovová, nebo dřevěná. Konvička se směrem nahoru zúžuje a "límec" u vrchního okraje pak zabraňuje kávě, aby při vzpěnění "utekla". Džezvy často bývají i zdobené tepáním, a některé kousky jsou proto opravdu krásné.
A odkud se džezva vlastně vzala? Je to jeden z nejstarších způsobů přípravy kávy a kořeny má v arabských zemích. Používá se ale i na Balkáně, v Indii či Řecku.

A (větší) troška praxe:
Pokud si chcete pořídit džezvu, existují specializované obchody, kde koupíte opravdu nádherné kousky. Připravte si ale několik set korun. Pokud se vám ale tolik investovat nechce, jednoduše mrkněte na Aukro, skoro neustále tu někdo džezvy nabízí. Moje džezva odtud taky pochází a stála mě rovných sedmdesát korun. Je na ní sice vidět, že byla používaná, ale dodává jí to nádhernou patinu.


Připravit kávu v džezvě není vůbec složité (návod zde), jen to chce trochu pozornosti a neodbíhat, pokud nechcete mít kávu po celém sporáku.U turecké kávy je navíc zvykem přidávat koření, takže jen těžko vyčerpáte všechny chuťové možnosti. Používá se kardamon, skořice, hřebíček, zázvor a další. Lze koupit i hotové směsi koření do kávy, vyrábí je napřiklad Sonnentor. Také můžete hned na začátku přidat cukr a kávu připravovat rovnou s ním. Variací je spousta. A pokud si chcete vychutnat jen samotnou chuť výborné kávy, nemusíte přidávat vůbec nic.

Káva z džezvy je rituál. Žádné rychlé espresso ani nic podobného. Musíte strávit chvíli času u plotny a pečlivě přípravu hlídat. Není to nic pro hektická rána, ale spíše pro chvíle klidu a odpočinku s dobrou kávou.
A co vy, už jste džezvu vyzkoušeli?

10 komentářů:

  1. Ahoj,

    pozývam ťa ku mne na giveaway o BALERINKY ANA LUBIN ♥
    http://mademoiselleiva.blogspot.sk/2013/08/giveaway-flats-ana-lublin.html

    Iva Klepi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za ten odkaz na návod, už drahnou dobu mi doma leží džezva i balíček pravé nefalšované turecké kávy, obojí přivezeno z Turecka, takže je to inspirace konečně se do toho pustit ;)
      Jinak super blog, už vím, kam v Brně určitě zajít na kafe :)

      Vymazat
    2. Děkuji, jsem ráda, že jsem vás inspirovala. Snad vám bude káva z džezvy chutnat :-)

      Vymazat
  2. Kávu z džezvy určitě vyzkouším, oceňuju krásné orientální servisy. Jeden si určitě jednou pořídím :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Orientální servisy jsou vážně nádherné, něco úplně jiného než z čeho se pije káva u nás. A i ta káva je úžasná, jiná než ostatní alternativní přípravy...

    OdpovědětVymazat
  4. Prosím tě ten mlýnek Lodos Temp ti namele kávu pro džezvu na velmi jemnou?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to sice obyčejnej mlýnek, ale i u takových se dá hrubost mletí regulovat. Takže ano, namele :-)

      Vymazat
  5. Tady jsem našla džezva sadu v moderním designu. Líbí se vám? http://www.dommo.cz/Priprava-kavy-452/Provita-dzezva-sada

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Líbí, i když upřednostňuji takové ty klasické v orientálním stylu :-)

      Vymazat