Máte volný víkend a nevíte co s ním? Vydejte se do Ivančic! Ve zdejším muzeu je (a bude až do 20. října) k vidění výstava "Káva aneb Velké kouzlo malého zrnka", tedy něco přesně pro milovníky kávy. Za symbolické vstupné 20 Kč (studenti 10 Kč) se zde můžete až do omezení kochat a nasávat atmosféru kávového světa let minulých i současných.
Výstava vás seznámí s mnoha teoretickými informacemi o kávě od sklizně, zpracování zelených zrnek, pražení až po její přípravu. Informací je mnoho, jsou umístěny na velkých panelech na zdech a číst je můžete a nemusíte. Přeci jen, jsou to úplně ty samé věci, které (pokud se o kávu zajímáte) znáte z Knihy o kávě či z různých webových stránek a není to nic, kvůli čemu byste museli na výstavu. To zajímavější ale přichází ve chvíli, kdy začnete nahlížet do vitrín. K vidění jsou, jak jinak, nádherné staré servisy k pití kávy, mnoho a mnoho "nástrojů" či "konviček" k její přípravě, mlýnků, a své místo tu mají i historické nástroje k domácímu pražení. Vystavené jsou i vybrané odrůdy kávy s ukázkou zelených i upražených zrnek, takže můžete porovnat jejich vizuální stránku. V malých skleničkách s namletými vzorky si je můžete i očichat a srovnávat vůně, jen škoda že už jsou značně vyčichlé.
Pro brňany bude velmi atraktivní vitrína věnovaná Hubertu Lamplotovi, pražiči a velkoobchodníkovi s kávou, který v Brně působil v první polovině 20. století. Kromě toho, že si zde přečtete o všech jeho brněnských obchůdcích s kávou, zaujme hlavně jeho souprava na překapávání kávy zn. Lamka, kterou si nechal i patentovat. Není to jen chytrý a dobře funkčí vynález, ale je opravdu i krásná.
Stejně jako Lamplotův překapávač, většina zde vystavených "pomocníků" je určená k přípravě filtrované kávy. Různé způsoby překapávání, předchůdci dnešních dripperů aj. K vidění jsou ale i moka konvičky, které má mnoho lidí doma, nebo nádherná sbírka arabských džezev. Mlýnky už tolik zajímavé nejsou, protože snad každý zná staré kávomlýnky
z domácností babiček. Krásně zde však uvidíte postupný vývoj až k
prvním elektrickým mlýnkům.
Pokud se vám zdá, že pražení kávy je proces vyžadující znalosti na profesionální úrovni, zde se dozvíte i o tom, že dříve tak zdaleka bráno nebylo. Káva se prodávala zelená a každá hospodyně ji pražila doma v jednoduché kovové nádobě k tomu určené. I je zde můžete vidět. Jen těžko říct, jak na tom taková káva byla kvalitou a chutí.
A na úplný závěr, na odlehčení od obrovského přívalu informací z kávového světa, si můžete přečíst chytré rady k tomu, jak doma pěstovat kávovník. Není to prý vůbec těžké.
Zkrátka a dobře, pokud milujete kávu a rádi se o ni dozvídáte nové informace, neváhejte a na výstavu se vydejte. Když vejdete, bude se vám zdát, že na tak malém prostoru se toho nemůže skrývat zase tolik, ale pochvíli zjistíte, že nevíte na co se koukat dřív. Ivančice jsou navíc od Brna kousíček, takže na příjemný malý výlet ideální.
Za sebe: Nemůžu než doporučit!
Žádné komentáře:
Okomentovat