Kavárenské šílenství: Týden kávy Brno 2013

Třetí ročník brněnského Týdne kávy se nezadržitelně blíží. Opět se bude konat od 1. do 7. 10. jako oslava celosvětového dne kávy, který připadá právě na 1. října. Program se plní a plní a zdá se být opět o něco zajímavější než v předchozích letech. Kavárny začínají nadšeně propagovat svoje akce a některé už také dávají k dispozici kavárenské mapy Brna i "hodnotící" lístky.
Jak se zdá, je se opravdu na co těšit. Program je opravdu hodně široký, jak v kavárnách samotných, tak v Moravské galerii. Celý ho můžete shlédnout zde, v rámci tohoto článku jsem pro vás ale "vypíchla" pár akcí, které mě opravdu zaujaly a o kterých si myslím, že vážně stojí za návštěvu.


Domácí příprava kávy:
Akcí zaměřených na domácí přípravu kávy se během Týdne kávy bude konat nemálo. Pokud jste tedy stále nenašli tu pravou alternativu pro vás a jste spíše zmateni tím nepřeberným množstvím způsobů, nebo pokud jste pořád věrni jedné z možností a už vás trošku nudí, tyto akce jsou přesně pro vás.
Degustace kávy:
Kdy jindy si zahrát na degustátora a hýčkat svoje chuťové pohárky nepřeberným množstvím chutí kávy, než behem Týdne kávy? Cuppingů bude probíhat poměrně hodně, a to s různými kávami z různých pražíren. Pokud vám to tedy časové možnosti dovolí, určitě na některý zajděte. Degustovat kávu pod vedením odborníka je nepochybně zážitek.
  • Ochutnávka fairtadové kávy. 1. 10., 14:00 - 18:00, Obchod NaZemi.
  • Degustace čerstvě pražené kávy z pražírny Gill´s Coffee. 2. 10., Jedna Báseň.
  • Cupping. 3. 10., 16:00, Sklizeno Josefská. Cupping káv z pražírny Doubleshot.
  • Cupping. 3. 10., 19:00, My Food Market.
  • Cupping pro pokročilé: Kávy ze světových pražíren. 5. 10., 19:00, My Food Market
  • "Sunday coffee break". 6. 10., Gill´s Coffee. Ochutnávkový bar, přednášky o kávě, ukázky pražení. 
Na okamžik baristou:
Fascinuje vás práce baristů a vždycky jim v kavárnách nenápadně koukáte pod ruce? V několika podnicích si můžete během Týdne kávy alespoň kousek z jejich práce sami vyzkoušet. Našlehat mléko ani "nalít" do cappuccina obrázek totiž není vůbec jednoduché. Přesvědčte se sami!
  • Tvorba latte artu zákazníky. 2. a 3. 10, Tu cafe.
  • Cappuccino workshop. 2. 10., 17:00 - 19:00, Café Society.
  • Workshop šlehání mléka. 2. 10., 18:00 - 20:00, Centrum kávy.
  • Workshop: Jak na domácí přípravu kávy? 2. 10., 19:00, My Food Market.
  • Cappuccino workshop. 3. 10., 17:00, Coffee Station.
Taje pražení:
Zajímá vás, jak probíhá pražení kávy? I tohle můžete ve vybraných pražírnách vidět na vlastní oči.
  • Ukázka pražení kávy s výkladem. 2., 4. a 6. 10., 20:30, Caffé del Saggio.
  • "Sunday coffee break". 6. 10., Gill´s Coffee. Ochutnávkový bar, přednášky o kávě, ukázky pražení.
Trocha vzdělávání:
Jak jinak, Týden kávy je plný i teoretických informací a kávové osvěty. Pokud se chcete dozvědět něco nového, můžete navštívit přednášky, které vám svět kávy zase o kousíček přiblíží.
  • Jak poznat kvalitní kávu. 6. 10., 14:00 - 20:00, Kafec
  • "Sunday coffee break". 6. 10., Gill´s Coffee. Ochutnávkový bar, přednášky o kávě, ukázky pražení.
Nákup kávy:
Co by byla taková velká kávová akce bez možnosti přinést si domů nějaká ta prvotřídní znka? Na kávovém trhu budete moci nakoupit kávu od různých pražíren a prodejců během celého pátečního dne. V ceně lístku je také kávový nápoj u každého z prezentovaných stánků. Pozor na předávkování kofeinem ;-).
Podrobnější informace o všech událostech naleznete na oficiální stránce Týdne kávy Brno 2013. Dejte pozor, protože obzvláště u cuppingů a kurzů domácí přípravy je často z kapacitních důvodů nutná rezervace místa.

Akcí je bohužel tolik, že stihnou je všechny je prakticky nemožné. Nevyužít ale nabitého programu a nepodívat se vůbec nikam by byla velká škoda. Sama nevím, kolik toho stihnu, nicméně o všem absolvovaném vám opět napíšu článek, na který se můžete těšit.
Jak jste na tom vy, chystáte se na Týden kávy a pracně studujete v diáři a v programu, co všechno byste mohli navštívit? Nebo jde celé tohle šílenství úplně mimo vás?

6 komentářů:

  1. Jo, hledám mezery v diáři a všechny povinnosti jsem odsunula na následující týden, abych toho stihla opravdu obejít co nejvíc. Už mám 14 dní dopředu rezervován nějaký ten cupping, pražení a baristický kurz a hrozně se těším na všechny ty informace...A o tom trhu kávy docela silně uvažuji, bez toho by to asi nešlo :) Doma používám aeropress, frenchpress i caffettieru a ty ostatní metody přípravy ráda uvidím v akci právě někde během týdne :)

    OdpovědětSmazat
  2. Na jaký cupping se chystáte? Třeba se potkáme :-). Taky se snažím mazi prací a školou najít co nejvíc skulinek, abych stihla alespoň pár akcí, protože Týden kávy je prostě skvělý. Užijte si všechno, kam se půjdete podívat, a když budete mít chviličku, budu ráda, když se o to podělíte zase v nějakém komentáři :-)

    OdpovědětSmazat
  3. Zdravím, je to Cupping v My Food Market, ve čtvrtek. Zatím jsem byla na baristickém kurzu v Savoy, moc příjemný zážitek, určitě doporučuji, a to hlavně těm, kteří se jen tak nedostanou k pořádnému stroji, tady jsme si to mohli vyzkoušet pěkně prakticky po příjemném povídání :) A zítra začne tour de caffe po kavárnách... Musím stihnout všechno! :D

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Na cuppingu v My Food Maketu jsem dnes také byla, skvělý zážitek. Věřím, že i ten baristický kurz mohl být skvělý. Vzhledem k tomu, že pracuji v kavárně, tak vím, že pořádný kávovar je opravdu skvělá hračka :-). Užijte si kavárny, některé ty speciální nabídky jsou skvělé, nad kávovými dezerty bych slintala až na zem :-). Snad toho opravdu stihnete co nejvíc! :-)

      Smazat
  4. Máte krásný článek, děkujeme! :-) Užijte si akci co nejlépe.

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, jsem ráda že se článek líbí :-). Akci si užívám jak se jen dá a moc Vám fandím, Týden kávy je rok od roku lepší a lepší!

      Smazat