Povídání o mlýncích

Neustále se mluví o tom, jak je důležité kupovat kvalitní kávu a dbát na správnou přípravu. Také se všude dočtete, že velkou roli ve výsledné chuti hraje i to, ji-li káva čerstvě pomletá. Pokud doma kávomlýnek nemáte, určitě zvažte jeho pořízení. Nemusíte se bát, nejde o žádnou velkou investici. Samozřejmě existují i dražší kousky, ale víceméně stejnou službu vám udělá i mlýnek za pár korun. Jen v takovém případě nesmíte být líní mlít kávu ručně, tedy poctivě otáčet kličkou.


V tomhle případě mluvím z vlastní zkušenosti, protože sama mám mlýnek z řad těch levnějších. Nemůžu si na něj ale vůbec stěžovat. Je praktický a skladný, lze na něm nastavit hrubost mletí, což je základ, a že vizuálně není až tak atraktivní mě nijak netrápí. Jmenuje se Lodos Temp a koupíte ho za necelé tři stovky, což považuji za nepatrnou investici, vzhledem k tomu, že mi na dlouhé časy zaručí krásně voňavou čestvě pomletou kávu. Na druhou stranu ale nečekejte žádný zázrak jako keramické mlecí kameny (mlýnek disponuje ocelovými) nebo něčeho podobného. Přeci jen, stejný jako mlýnky za čtyřnásobnou cenu být nemůže.


Pokud uvažujete o něčem "vymazlenějším" a nejde vám jen o co nejlevnější řešení, pak vám vřele doporučuji navštívit eshop Doubleshotu. Budete si sice muset nachystat kolem tisíce korun, ale tyhle kousky za to vážně stojí! Liší se už materiálem - žádný plast, ale nerez či sklo a keramické mlecí kameny. Vyrábějí je renomované značky, což znamená jediné - kvalita zaručena. A navíc jsou i vážně krásné, no ne? Některé bych se nebála nazvat vyloženě designovými kousky.

  
A do třetice je tu alternativa pro ty nejpohodlnější z vás, které děsí představa každé ráno ztrácet tolik drahocený čas ručním mletím kávy. Ano, jsou to mlýnky elektrické. V tomto případě je ale důležité dát velký pozor při výběru. Pokud se totiž dostatečně neinformujete a koupíte si mlýnek, který má místo mlecích kamenů sekací nože, kávě spíš uškodíte a chtěného efektu rozhodně nedosáhnete. Takovýto mlýnek kávu "naseká" neovnoměrně, což rozhodně není žádoucí, a navíc ji vysokými otáčkami také snadno spálí, a žádnou zahořklou pachuť ve svém šálku přeci cítit nechcete. 
Na opravdu dobrý elektrický mlýnek s kvalitními mlecími kameny si však musíte připravit částku v řádech tisíců. Opět je koupíte například na eshopu Doubleshotu nebo Gill´s Coffee. Zase ale platí, že se jedná o kvalitní a krásné kousky, které vám vydrží a v kuchyni se budou krásně vyjímat. Od ručních mlýnků navíc mají ten benefit, že jsou vhodné i na mletí kávy na espresso, kdežto ruční spíše jen na alternativní domácí přípravy. To už ale záleží jen a jen na vás, čemu dáváte přednost.


A co vy, jaký kávomlýnek doma máte?

14 komentářů:

  1. Mám Hario Skerton a Porlex Mini. Oba jsou určitě dobré, zejména pokud člověk jede třeba na dovolenou, ale ne bez chyb. Skerton mele uniformněji, ale nastavení hrubosti je zdlouhavější. To je lépe vyřešeno u Porlexu Mini, který je také lépe prevozitelný, ale díky pohyblivosti obou kamenů je uniformita mletí horší. Ale dá se to do jisté míry minimalizovat domácími zásahy, jako například zafixovat horní kámen kouskem ubrousku nebo papíru.

    OdpovědětVymazat
  2. Žádný domácí ruční mlýnek asi není dokonalý, nicméně si myslím že pro různé alternativní způsoby přípravy kávy jsou většinou dostačující. Koneckonců, od toho máme kavárny, abychom si měli kam zajít na dokonalé espresso, které si doma neuděláme :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Mam Hario Mini, a zda se mi ze je to nejrozumnejsi volba za ty penize. Da se pomoci plastu z petky jeste vylepsit. Mele dostatecne dobre, na takove to domaci vsak-vy-vite-co.

    OdpovědětVymazat
  4. Je to zvláštní, ale já mám snad ten úplně nejobyčejnější domácí mlýnek a nijak si na něj nestěžuji. Dokonalý samozřejmě není, ale na nějakou tu moka konvičku nebo fench press...

    OdpovědětVymazat
  5. S tím espressem z kavárny naprosto souhlasím. Já jsem měla právě Lodos Temp. Mletí ucházející, ale trvalo docela dlouho. Teď jsem pořídila Hario Mini Mill Slim a naprostá spokojenost. Moc pěkná hračka :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Taky mi Lodos Temp v rámci možností stačí. Sice neustále pošilhávám po něčem lepším, ale omezený rozpočet to zatím nedovoluje. Ať vám nový mlýnek dobře a dlouho slouží! :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Hario Mini používám již přes rok a za ty peníze moc nadšený nejsem. Mele dost nestejnoměrně a po tom roce se mi zdá, že už jsou kameny dost tupé. Káva je tím pádem hořká. Používám ho jen v práci, doma mám Fiorenzato T 80 (stejná káva, uplně jiná chuť). Ano, je to jiná cenová katogerie, ale měl jsem možnost vyzkoušet Severin KM 3873 s kónickými kameny (krásně ostré kameny) a mele nesrovnatelně lépe než Hario Mini. Je to znát na na chuti kávy.
    Pokud si kupujete dražší, čertvou kávu, tak s Hario mini budete marně hledat to, co se udává v popisu kávy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také jsem si zrovna nedávno pořídila Hario Mini Mill a stejně jako vás mě udivilo, jak nestejnoměrně mele. Ve srovnání s velice levným mlýnkem Lodos Temp, který jsem měla předtím, je sice lepší, ale nejsem si jistá, že zase až o tolik. Uvidíme po delším používání.

      Vymazat
    2. Nevím, zda anonym se sem ještě vrátí, přesto se zeptám. Jak moc velký rozsah hrubosti mletí má Vámi zkoušený mlýnek od Severinu. Zda má nastavení i na skutečně hrubší mletí na frenchpress třeba.

      Vymazat
  8. Máme doma z ručních mlýnků nejnověji Hario Skerton a i když jsme byli z počátku nadšeni, tak jsme nyní zklamaní. Mlýnek je sice krásný, ale je široký do ruky (zvláště pro lidi s menší rukou) a co hůře, mlecí kameny se "vyklají" a z různých videí na YT jsme zjistili, že to není vada konkrétního kusu, ale je to věc designu, nastavitelný kámen je velice volný (osa je chycena velice vysoko od kamenů a pouze v jednom místě) a tak dochází k nerovnoměrnému mletí. Nyní zkoušíme jeden z těch domácích elektrických. Zatím nám mele nejlépe mlýnek od Lodosu, byť designove je do ruky opravdu nepraktický (máme klasický šuplíčkový).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky nejsem z Haria tak nadšená jak jsem očekávala. Máme Hario Mini Mill a není špatný, ale vadí mi, že mele docela nestejnoměrně a vždycky jsou v namleté kávě různě velké kousky. Čekala jsem, že si polepšíme oproti Lodosu, který jsme používali dřív, ale takový zázrak to není :-(. Ale dá se alespoň lépe rozebrat a čistit, to je zase plus :-)

      Vymazat
  9. Chtěla bych si koupit ruční mlýnek a nevím jaký. Váhám mezi Porlex slim a Lodosem kolem tisícovky. Poradí někdo?

    OdpovědětVymazat
  10. Upřesňuji - Porlex mini a Lodos Istambul, který z nich vybrat?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S Porlexem bohužel nemám žádnou osobní zkušenost, ale bývá velmi dobře hodnocený, takže přešlap by to určitě být neměl :-). Od Lodosu jsem mlýnek měla a byla jsem s ním spokojená. Byl to levnější typ Lodos Temp a vlastně jediné, co mi na něm nevyhovovalo, bylo obtížnější nastavení hrubosti a nemožnost úplného rozebrání pro vyčištění. Jinak si myslím, že i tento mlýnek s cenou kolem 300 korun by měl většině běžných uživatelů stačit. Sama jsem si místo něj pořídila dražší Hario Mini Mill a není špatný, ale zase tolik nadšená z něj taky nejsem (nestejnoměrné kousky v namleté kávě). Proto vlastně doporučuju i ten levný :-). Přeji šťastnou ruku při rozhodování! :-)

      Vymazat