Cupping v My Food Marketu

...aneb Střípky z Týdne kávy Brno 2013

Říjnový Týden kávy je každoročně možností zúčastnit se spousty kávových akcí. Nevyužít toho by byla věčná škoda, protože co uvidíte a vyzkoušíte si v praxi vám žádné knížky ani články nedají. Jednou z událostí, které jsem se během letošního ročníku navštívila, byl cupping (chcete-li degustace kávy) v My Food Marketu. Jednalo se o cupping především pro začátečníky, který byl zaměřený na rozdíly mezi komoditní a výběrovou kávou, tedy kávou "supermarketovou", komerční, od velkých společnstí, s nejasným původem a způsobem zpracování, a kávou výborné kvality z malých plantáží, o které naopak známe úplně všechny informace.


Cílem bylo ujasnit si, která káva je lepší a které budete dávat přednost (pokud by v tom náhodou někdo ještě neměl jasno :-)). Právě proto i z deseti degustovaných vzorků bylo pět komoditních káv a deset výběrových. Přesněji se tedy jednalo o tyto kávy:
  • Douwe Egberts
  • Segafredo Zanetti
  • Mokate Czech
  • Monro
  • Lavazza
  • Has Bean Coffee (Ethiopia Yirgacheffe Kochere Debo washed)
  • Has Bean Coffee (Ethiopia Yirgacheffe Kochere Debo natural)
  • The Barn Berlin (Ethiopia Yirgacheffe Kochere Debo natural)
  • Bonanza Coffee (Worka espresso)
  • Green Plnatation (Ethiopia Idido)
Které jsou komoditní a které výběrové je vám asi jasné už z tohoto. My jsme to ovšem na počátku cuppingu nevěděli. Ke skleničkám s namletou a později zalitou kávou byla přiřazena pouze čísla, aby nás informace o jakou kávu se jedná neovlivňovala. Který vzorek patří které z výše vypsaných káv jsme se tedy dozvěděli až na konci. Ale věřte mi, rozeznat komoditní kávu od výběrové by musel i ten největší laik.


Sama jsem ony komoditní kávy nejdřív ani neochutnávala, stačilo mi přičichnout, abych poznala že nebudou dobré, a chuť jsem si kazit nechtěla. Až po "odhalení" jsem ze zvědavosti ochutnala Lavazzu a musím říct, že se mi úplně obrátil žaludek. V kávě připravené k degustaci (hrubě namleté a zalité horkou vodou) totiž chutě vynikají tak výrazně, že si až řeknete, jak jsme proboha mohli někdy v kavárně něco takového pít. Ovšem u vzorků výběrových máte naopak pocit, že v kávě jsou ukryté snad všechny nejúžasnější chutě světa. Ano, až takový je to rozdíl.


Nezbývá mi tedy než doporučit nějaký cupping navštívit, pokud budete mít alespoň malou příležitost. Začnete kávu a její chuťová spektra vnímat zase o malinko jinak a taky možná budete ještě o něco vybíravější v jejím nákupu, což ale rozhodně není na škodu.


A co vy, jaké kávové akce už jste stihli navšívit a na jaké se ještě chystáte?

4 komentáře:

  1. Já můžu taky jen doporučit, rozhodně navštivte cupping, jestli budete mít možnost. A pokud bude v nabídce i nějaký blivajz, tím líp :)
    Ad k článku, nebyly 4 komoditní a 6 výběrových? Neb Monro byla sice směs, ale údajně arabik :) - a teda pěkně hnusná :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak tak, na nějaké nejvíc hnusné kávě si člověk spíš uvědomí ten rozdíl. Nemyslím, protože na tom papíru ke cuppingu je zařazená ve sloupečku komoditních. Ne každá 100% arabika je výběrová, řekla bych že právě naopak.

      Vymazat
  2. Jooo, tenhleten cupping byl super zážitek...

    OdpovědětVymazat