...aneb Střípky z Týdne kávy Brno 2013
Říjnový Týden kávy je každoročně možností zúčastnit se spousty kávových akcí. Nevyužít toho by byla věčná škoda, protože co uvidíte a vyzkoušíte si v praxi vám žádné knížky ani články nedají. Jednou z událostí, které jsem se během letošního ročníku navštívila, byl cupping (chcete-li degustace kávy) v My Food Marketu. Jednalo se o cupping především pro začátečníky, který byl zaměřený na rozdíly mezi komoditní a výběrovou kávou, tedy kávou "supermarketovou", komerční, od velkých společnstí, s nejasným původem a způsobem zpracování, a kávou výborné kvality z malých plantáží, o které naopak známe úplně všechny informace.
Cílem bylo ujasnit si, která káva je lepší a které budete dávat přednost (pokud by v tom náhodou někdo ještě neměl jasno :-)). Právě proto i z deseti degustovaných vzorků bylo pět komoditních káv a deset výběrových. Přesněji se tedy jednalo o tyto kávy:
- Douwe Egberts
- Segafredo Zanetti
- Mokate Czech
- Monro
- Lavazza
- Has Bean Coffee (Ethiopia Yirgacheffe Kochere Debo washed)
- Has Bean Coffee (Ethiopia Yirgacheffe Kochere Debo natural)
- The Barn Berlin (Ethiopia Yirgacheffe Kochere Debo natural)
- Bonanza Coffee (Worka espresso)
- Green Plnatation (Ethiopia Idido)
Které jsou komoditní a které výběrové je vám asi jasné už z tohoto. My jsme to ovšem na počátku cuppingu nevěděli. Ke skleničkám s namletou a později zalitou kávou byla přiřazena pouze čísla, aby nás informace o jakou kávu se jedná neovlivňovala. Který vzorek patří které z výše vypsaných káv jsme se tedy dozvěděli až na konci. Ale věřte mi, rozeznat komoditní kávu od výběrové by musel i ten největší laik.
Sama jsem ony komoditní kávy nejdřív ani neochutnávala, stačilo mi přičichnout, abych poznala že nebudou dobré, a chuť jsem si kazit nechtěla. Až po "odhalení" jsem ze zvědavosti ochutnala Lavazzu a musím říct, že se mi úplně obrátil žaludek. V kávě připravené k degustaci (hrubě namleté a zalité horkou vodou) totiž chutě vynikají tak výrazně, že si až řeknete, jak jsme proboha mohli někdy v kavárně něco takového pít. Ovšem u vzorků výběrových máte naopak pocit, že v kávě jsou ukryté snad všechny nejúžasnější chutě světa. Ano, až takový je to rozdíl.
Nezbývá mi tedy než doporučit nějaký cupping navštívit, pokud budete mít alespoň malou příležitost. Začnete kávu a její chuťová spektra vnímat zase o malinko jinak a taky možná budete ještě o něco vybíravější v jejím nákupu, což ale rozhodně není na škodu.
A co vy, jaké kávové akce už jste stihli navšívit a na jaké se ještě chystáte?
Já můžu taky jen doporučit, rozhodně navštivte cupping, jestli budete mít možnost. A pokud bude v nabídce i nějaký blivajz, tím líp :)
OdpovědětVymazatAd k článku, nebyly 4 komoditní a 6 výběrových? Neb Monro byla sice směs, ale údajně arabik :) - a teda pěkně hnusná :D
Tak tak, na nějaké nejvíc hnusné kávě si člověk spíš uvědomí ten rozdíl. Nemyslím, protože na tom papíru ke cuppingu je zařazená ve sloupečku komoditních. Ne každá 100% arabika je výběrová, řekla bych že právě naopak.
VymazatJooo, tenhleten cupping byl super zážitek...
OdpovědětVymazatByl, hned bych si ho zopakovala kdyby to šlo :-)
Vymazat