Hario V60: Láska na první napití

Překapávač je jedna z nejsnadnějších metod, jak si doma připravit výbornou kávu. Pravděpodobně nejznámějším výrobcem těchto skleněných, porcelánových či plastových filtrů je japonská firma Hario. Jejich produkty se mohou chlubit špičkovou kvalitou a opravdovou proslulostí mezi milovníky kávy. Prodává je mnoho českých obchodů zameřených na přípravu kávy, takže sehnat je není vůbec těžké. Pokud navíc nemáte k dispozici žádné velké částky, můžete si pořídit plastovou variantu, která vyjde jen na něco málo přes dvě stovky.


Filtrovaná káva má velmi specifickou chuť. Rozhodně nečekejte nic blížícího se espressu, právě naopak. Zatímco espresso je mnoho chutí a vůní silně koncentrovaných do malého objemu, káva překapávaná je jemná, příjemná pro dlouhé popíjení ve větším množství. Neznamená to ale, že by chutnala mdle nebo nevýrazně. Jen je zkrátka úplně jiná a vynikají v ní spíše jemnější chuťové tóny.
Sama jsem si dripper, přesněji plastový Hario V60-02, pořídila teprve před pár dny. Od té chvíle šly ale všechny ostatní "nástroje" stranou, jak moc jsem mu propadla. Hrát si s tímto způsobem přípravy je tak zajímavé, že je to až návykové. Přestože na internetu najdete mnoho videí, které jsou návodem pro překapávač, stejně musíte využít vlastního mozku a citu k tomu, aby byl váš šálek kávy dokonalý. Nemusíte se ale bát, párkrát to vyzkoušíte a rychle to budete mít v ruce.


Jak tedy na to?
  • Překapávač posadíte buďto na speciální konvičku k tomu určenou, nebo zkrátka na jakoukoliv jinou. Můžete samozřejmě i rovnou na hrníček, ale preferuji sklo, protože vidíte, co vám z filtru vytéká a jak.
  • Vložíte papírový filtr a propláchnete jej horkou vodou, kterou samozřejmě z konvičky vylejete.
  • Poté do filtru nasypete kávu. Namelte ji spíše hruběji, ale zase ne tak moc, jako třeba na french press.
  • Kávu zalejte malým množstvím horké vody (94-96°). Tímto ji takzvaně předpaříte. Pokud si nejste jistí, jak to má vlastně vypadat, podívejte se na video. Po tomto prvotním zalití chvilinku počkejte, než budete kávu zalévat dál.
  • Nyní začněte přilévat větší množství vody. Káva se začne extrahovat a vytékat dolů do konvičky. Vodu můžete přilévat opakovaně, ale v žádném případě nepřesáhněte celkovou dobu extrakce. Měla by totiž trvat přibližně tři minuty, potom už by káva přestávala být dobrá.
  • A máte hotovo, dobrou chuť! Snadné, viďte?
    
Jaký je váš vztah k filtrované kávě? Je to pro vás zatím velká neznámá, nebo už jste ji vyzkoušeli? Nebo dokonce máte překapávač doma?   

6 komentářů:

  1. Mám rád filtrovanou kávu. Je neuvěřitelné, jak dokáže celý obřad přípravy kávy v drippu zpomalit až zastavit den. Ale ... plastový? Obřad vyžaduje obřadní materiál. ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sice souhlasím že obřad vyžaduje obřadní materiál, nicméně studentský rozpočet neumožňuje kupovat si vždy jen to nejvymazlenější co je k dostání...

      Vymazat
  2. Ještě k tomu "párkrát to vyzkoušíte". Mám dvě ze tří velikostí V60, konvičku s úzkým hrdlem atd. už tři roky, ale ještě jsem se vyrovnanému výkonu nenaučil. Vždy záleží na mnoha faktorech. Ale když už se to jednou povede tak to stojí za to!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím že to, aby člověk kávu nezkazil, se opravdu dá naučit celkem rychle. Ale je jasné, že vyladit to do naprosté dokonalosti už tak snadné není a chce to dost cviku a pevnou ruku s konvičkou :-)

      Vymazat
  3. Na filtrech tohoto typu mi vadí jedna věc, strašně špatně se odhaduje onen čas filtrování. Což záleží na mnoha faktorech. Je jasný, že se dá extrakce ukončit i dřív sudnáním z konvičky, ale potom zase vznikne problém s množstvím extraktu. V tomhle si myslím že jasně vyhrávají "tlakovky" jako aeropress, frenchpress, vacuum pot. Možná i clever dripper - ale ruku do ohně za to nedám.

    Ostatně každá káva má postupem času nějaký chuťový profil, který se dobou extrakce mění. Časem bych chtěl vyzkoušet extrakci v různých časech. Tedy například třetinu přefiltrovat po 5 sec, druhou třetinu po 60 sec, třetí po 90 sec. Myslím, že i tohle může přinést nový impulz do našich hrnků. Avšak je možný asi jen s aero/french pressem nebo clever dripper by to mohl zvládnout.

    Čili závěr, myslím, že s překapávači to člověku trvá o dost déle než se naučí golden shot. Neb je třeba odhadu - tedy zkušeností.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vůbec nemám pocit, že by tady s tím byl nějaký problém. Vždycky si pohlídám množství kávy a hrubost mletí a objem vody, a když jsem to ze začátku dělávala se stopkami, vždy to vyšlo tak nějak akorát na ty tři minutky. Každým jiným způsobem přípravy navíc káva bude chutnat trošku jinak, takže nejde říct že něco je lepší nebo horší, záleží na osobních preferencích každého.

      Vymazat