Už jsem tu psala o různých způsobech a tipech na přípravu kávy doma, i když samozřejmě zdaleka ne o všech, které existují. Abych však rubriku "Káva doma" trošku oživila, rozhodla jsem se, že vám tu představím svoji skromnou kávovou výbavičku. Nebudu vás napínat, její složení je french press, moka konvička, džezva, Hario V60 a mlýnek (který bych chtěla vyměnit za jiný a lepší, jen co finance dovolí).
Jako úplně první se u mě zabydlel french press. Coby prvačka na vysoké opouštějící rodné hnízdo přesídlující do Brna jsem ho dostala od rodičů k Vánocům, společně s mlýnkem. Nutno podotknout, že v té době jsem ještě zdaleka nebyla takový kávoholik a prakticky nic o kávě nevěděla. Vlastně ani o tom, jak french press správně použít, takže jsem kávu s klidem zalévala vařící vodou a nechávala louhovat jak dlouho se mi zlíbilo. Současně jsem pod stromečkem našla i dózu mleté Lavazzy a považovala ji za skvělou kávu. Dnes už si to naštěstí nemyslím. A mlýnek? Ten hodně dlouho ležel ladem, než jsem ho začala používat.
Necelý rok poté, co jsem si začala občas dělat kávu z french pressu, se mi naskytla možnost pracovat jako baristka s tím, že si mě nejmenovaná firma i zaškolí. Tak jsem tedy absolvovala úplně základní baristické školení a už to jelo. Pohybovat se v okruhu kávových nadšenců dělá divy! A když je vám zároveň doporučeno přečtení Knihy o kávě, je jisté, že brzy propadnete.
Tak jsem se tedy, ovlivněná lidmi kolem sebe, rozhodla pořídit si moka konvičku. Zůstala jsem jí věrná hodně dlouho, v podstatě až donedávna, a french press jsem úplně vyřadila. Za začátku jsem si i do ní občas kupovala "supermarketové" kávy, sice už zrnkové, ale tak jako tak to nebylo nic dobrého. Objevování existence brněnských pražíren mě u toho naštěstí nenechalo na dlouho, a dnes už kupuji výhradně kvalitní výběrovou kávu.
Letos v létě (opět vlivem kamarádů, kteří o ní básnili) jsem se rozhodla pořídit si džezvu. Na Aukru jsem sehnala krásný starší kousek s duší, do kterého jsem dodnes zamilovaná. Je úžasná! A káva z ní také. Je to něco úplně jiného a chuťové těžce zastupitelného něčím jiným. Proto jsem opravdu ráda, že ji ve své výbavičce mám, a za nic na světě bych ji nedala. Navíc způsobila i to, že jsem si přestala myslet, že moka konvička je vrchol domácí přípravy. Tím nechci říct, že by jím měla být džezva. Jen už se neupínám na jeden způsob. Dokonce i k french pressu jsem se začala vracet (už totiž vím, jak na něj).
Nejnovějším přírustkem, který vlastním teprve pár týdnů a ještě se u mě ani pořádně nezabydlel, je Hario V60. Tak dlouho jsem koketovala s myšlenkou pořídit si dripper, až jsem neodolala. Teď jsem na něm závislá a každé ráno mi pomáhá donutit se vstát. Povídání o něm by ale bylo na dlouho, a proto jsem vám o něm nachystala samostatný článek, na který se můžete těšit už za pár dní.
Jaký je tedy závěr? Doma si můžu vybírat ze čtyř způsobů přípravy kávy (doufám, že toto číslo není konečné), které více či méně střídám. Co je nejnovější je obvykle nejoblíbenější, jak jinak. A co vy, jak si doma připravujete kávu a jaká je vaše výbavička?
French press a moka konvička. Z těchto dvou jasně vede chrchlák:-)
OdpovědětVymazatPěkný pojmenování :-). Taky french press používám asi ze všeho nejmíň....
VymazatCatler ES 4011 + motta 0,5 l konvička na mléko, 51mm tamper a kávu z pražské pražírny a jede se :)
OdpovědětVymazatBoží konvičky! :-) A ten kávovar, umí udělat opravdu dobré espresso? Jsem k těm domácím espresso kávovarům dost skeptická, hlavně k těm levnějším...
Vymazatje to sice jen základní verze Catler za 5700Kč, ale espresso umí, espresso krásně voní, světle hnědá/(lískooříšková se myslím říká) crema, káva silná ale opravdu dobrá,,,,škoda jen že jsem zapomněl z které kávy mělo espresso takovou mátovou příchuť :(
OdpovědětVymazatTento komentář byl odstraněn autorem.
Vymazatje to pákové espresso takže se alespoň člověk vyvaruje nejistým a hlavně neovlivnitelným výsledkům automat.espress
OdpovědětVymazattamper jsem si raději zakoupil vlastní motta,nerez
Tak s tím naprosto souhlasím, není snad nic horšího než zcela automatické kávovary. Ale bohužel ani to že je kávovar pákový nemusí vždy zaručovat dobrou kávu, takže buďte rád, že jste natrefil na jeden z těch dobrých :-). Zažila jsem i kávu z domácího pákového espresso kávovaru, která se absolutně nedala pít...
Vymazattřeba to bylo tchibo :D
VymazatTak to už bohužel nevím, ale nevylučuju :-D. Každopádně to mělo velkej podíl na tom, že jsem k domácím espressům dost skeptická...
Vymazatpřesně podobný postup i u mě ... také jsem si na vysoké koupila french press a pak jsem přešla na moka konvičku ale té jsem věrná až do dnes :) nejvíce mi však chutná když si koupím celá kávová zrna a umelem si je těsně před přípravou kávy... to je takový můj denní rituál :)
OdpovědětVymazatSuper kávu kupuji z https://www.prazirna-napajedla.cz/ . Je to rodinná pražírna v Napajedlích :)
OdpovědětVymazat