Kávové trhy

...aneb Střípky z Týdne kávy Brno 2013
 
Nedílnou součástí letošního Týdne kávy byly kromě programů kaváren také akce konané v prostorách Moravské galerie. Kromě soutěže baristů ze zapojených kaváren a výstavy Technického muzea s kávovou tématikou to byly především kávové trhy, přesněji Trh kávy a Trh domácí přípravy kávy. Konaly se 5. a 6. října na nádvoří Místodržitelského paláce, které bylo plně obsazeno stánky malých lokálních pražíren i distributorů velkých komerčnějších značek.


Mohli jste tu narazit na stánky brněnských Gills Coffee, Káva Malena a Penerini, olomoucké pražírny Henri, pražské Coffee Source, a (jak jinak) také Doubleshotu. Nechybělo ani zastoupení Klubu znalců kávy. Z těch dle mého názoru méně atraktivních účastníků to potom byli Filicori ZecchiniPiazza d´Oro a Mokador, zkrátka klasičtí velcí dodavatelé, jejichž káva sice možná není špatná, ale nikdy nebude tak skvělá jako ta čerstvě pražená "výběrovka".  
Ano, bylo toho opravdu mnoho. Zároveň ale bylo možné zakoupit si pasy na Degustační stezku, tedy jinak řečeno za rovných sto korun ochutnat vše, co trh nabízel. Pokud jste se ale na tolik káv necítili, klidně jste si je mohli zakoupit i jednotlivě přímo u stánků a ochutnat třeba jen jednu, dvě. Sama jsem to vyzkoušela jeden den bez pasu, druhý s pasem. A povím vám, že poté, co jsem do sebe "kopla" tolik espress v tak krátkém časovém úseku, mi bylo vážně trochu divně. Ale neochutnávejte, když je možnost :-).


Sobotní trh měl být zaměřen na domácí přípravy kávy, nicméně žádný rozdíl oproti trhu pátečnímu jsem nazaznamenala. Ano, ubyl stánek Doubleshotu a Coffee Source a přibyl stánek obchůdku s příslušenstvím k domácí přípravě, ale jinak nic. Těšila jsem se, jak ochutnám třeba kávu z vacuum potu nebo z french pressu, a ono nic. Některé stánky sice nabízely filtrovanou kávu, ale už i v pátek, tudíž pro sobotu žádná novinka. Jen stánek projektu Bwindi Orphans s aeropressem byl malou změnou, nicméně jeho obsluha měla kávu předem připravenou v termosce, takže jsem aeropress v akci stejně nespatřila.


Zkrátka a dobře, oba dny převažovalo espresso a do toho sem tam filtr. Malinko mě to zklamalo, protože jsem se těšila, že konečně ochutnám i jiné způsoby přípravy. Ale i tak bylo obcházení stánků a povídání s baristy a pražiči nesmírně zajímavé. Domů jsem si přinesla tři balíčky kávy, které představují zásobu alespoň na měsíc, a také jsou příslibem poznání nových chutí. Oba trhy doprovázela úžasná přátelská atmosféra spojená s povídáním o kávě, spousty kelímků tohoto horkého nápoje, které se v nepříliš příznivém počasí hodily dvojnásob, a v neposlední řadě přemíra kofeinu v krvi. Byl to úžasně milý zážitek!


A co vy, navštívili jste nekterý z kávových trhů?

6 komentářů:

  1. Byl jsem teda jen v pátek a v sobotu na přednášce, ale asi jsem měl větší štěstí, zkusil jsem french, aero, v60 a dripper. Akorát mě trošku zklamal doubleshot, měli sice perfektní kávu, ale koupit se nedala, což jaksi ztratilo smysl - hlavně na trhu kávy, žeano. Takže jsme jen ukoupili etiopii u mamacoffe a opravdovou radost jsem si udělal až v MY FOODmarketu nákupem bonanzy, worka espresso (ethiopia yirgacheffe). Už jen naplnit můj aeropress a poté chuťové pohárky a spokojenost bude zaručená.
    Sumasumárum jsem navštívil za celý týden asi 20 akcí, vypil na 50 káv a utratil přes 2000. Ale bylo to super.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to trošku závidím, teda hlavně ten french press, sice ho mám doma, ale zajímalo mě jestli je rozdíl když ho připraví profík :-). Je pravda že na trhu čekáte že budete moct hoooodně nakupovat, ale naštěstí se káva od Doubleshotu dá v Brně koupit na docela dost místech, tak to není zase taková tragédie. Sama jsem nakupovala ověřené Gills (Guatemala, Rwanda) a Coffee Source (Kenya) - od nich jsem ještě nic neměla, tak jem zvědavá. Teda, vy jste nedělal celej týden nic jinýho než navštěvování akcí Týdne kávy :-). I když mít tolik času, asi bych to měla stejně, ale takhle jsem byla ráda za čtyři akce. Kde všude jste byl? :-)

      Vymazat
    2. Cituju své album na facebooku:
      "úterý:
      Coffe Station - Espresso Con Panna
      středa:
      Coffe Brussel - Coffe Brussel (TIP)
      Caffé del Saggio - ukázka pražení kávy
      čtvrtek:
      Cukrárna Tutti Frutti - Lógrovka a věštění z něj
      MyFoodMarket - cupping 10 káv
      pátek:
      Trh kávy - kávová stezka - 14 káv
      ParkLaneCaffe - Cherry espresso (TIP) + Espresso M.
      sobota:
      Cukrárna Tutti Frutti - latte
      neděle:
      Gill's coffe break - Přednáška "Kávovník" + espresso + filtr
      Maloca cafe - Přednáška "Božský sex" + latte
      pondělí:
      V melounovém cukru - babiččina paruka ♥ (TIP)
      V průbehu kávového týdne jsem dále spotřeboval v domácích podmínkách 17 káv.
      Podtrzeno secteno: 51 káv za 7 dní :D
      A asi tak 2000 v tahu :D"

      Já jsem taky chtěl srovnat jak chutnají od profíka a doma a v důsledku docházím k závěru, že je to asi nejvíce způsobeno vodou. Tvrdá voda zkrátka není schopná přijmout tolik esencí z kávy. Zatímco měkká toho může přijmout až moc. Na cuppingu nám bylo řečeno, že se hodnotí kávy s tvrdostí 100-130 (jednotky nevím, ale prej je to na každé balené vodě napsané).
      Perfektní tip jsem se dozvěděl v Caffé del Saggio, kdy jsme se s pražičem bavili na téma káva a cukr. Když budu parafrázovat, řekl že pokud to není přehnané slazení, cukr často podtrhne chuť celé kávy a zvýrazní některé vlastnosti. Naopak, pokud je káva vysloveně hnusná (tj řekněme nějaká hořkost na konci), tak i po oslazení tuto vlastnost neztrácí. Tedy hnusná káva jí i zůstane a naopak dobrá káva (při mírném) slazení na kvalitě neztrácí. Opravdu perfektní a nejvíc poučná byla přednáška o kávovníku na gill's sunday coffe break.

      Vymazat
    3. Nebyli jsme náhodou na tom samém cuppingu? :-) I na ukázce pražení v Saggiu jsem byla, ale jiný den :-). A ten cukr nám pan Kosta taky zmiňoval, tedy jeho používání při degustacích, ale já osobně bych si svoji kávu asi nikdy neosladila, nebo jen ze zvědavosti. Že jsem nestihla nedělní program v Gills mě celkem mrzí, ale někdy se na tu kávu taky vydělávat musí :-(.
      A tu balenou vodu už máte doma vyzkoušenou? Ještě si taky říkám, jestli nezáleží i na tom, jaký má kdo doma mlýnek a jak často čištěný, protože i to by mělo mít vliv. Určitě dejte vědět :-)

      Vymazat
    4. Tu vodu jsem zkoušel u kamarádky, která má nějaký filtr/čističku, nebo co to je. A jakýsi rozdíl tam vskutku je. Jako mlýnek používám porlex a čistím pouze při změně druhu kávy. Tj když melu dvě etiopie jen z jiných pražíren, tak neřeším, ale pokud bych do toho sypal jiný druh kávy, tak to umývám. :) A co používáš ty?

      Vymazat
    5. Tak to s tou vodou musím zkusit, docela mě ten rozdíl zajímá. Mlýnek mám úplně obyčejnej, psala jsem o něm ve článku o mletí, a sice si plánuju pořídit něco lepšího, ale zatím mi to finance nedovolují....

      Vymazat