...aneb Střípky z Týdne kávy Brno 2013
Jak jistě nikomu z vás neuniklo, letošní Týden kávy měl opravdu nabitý program. Bohužel jsem se nemohla zúčastnit zdaleka všeho, ale další část z toho mála, které jsem absolvovala, vám představím právě v tomto článku.
Kavárnu Caffé del Saggio jistě všichni znáte. Na poli brněnských podniků je dosti známá díky tomu, že kávu nejen umí skvěle připravit, ale že si ji také sami praží. A právě během Týdne kávy Brno 2013 umožňovali svým návštěvníkům nahlédnout do tajů pražení a něco o tomto umění jim sdělit.
Akce to byla naprosto úžasná, pouze v malém okruhu lidí, neboť prostory této kavárny by žádnou velkou skupinu ani nepojmuly. O kávě, jejím zpracování a pražení nám povídal majitel kavárny a špička mezi baristy i degustátory, Pavel Kosta. Přestože se jednalo o sled mnoha a mnoha informací, posluchač se ani chvilku nenudil. Vše bylo podáno tak, aby i největší laik pochopil, o co se jedná, a o kousek si přiblížil kávový svět. Během této přednášky se vedle za sklem pražila káva, a na konci povídání si ji mohl každý ještě teplou očichat. Docela mě překvapilo, že káva bezprostředně po upražení téměř vůbec nevoní. Domů pak všichni zůčastnění dostali jako pozornost malý balíček této 100% arabiky z Brazílie. Stále ji ještě doma mám a těším se, až "dozraje" k přípravě a až si na ní pochutnám.
Ze všeho nejzajímavější však byla diskuze na závěr, která však trvala velmi dlouho. Probíralo se vše od obecných informací o kávě, až po její domácí přípravu, a pan Kosta na všechno ochotně a mile odpovídal.
Musím říct, že tohle byl snad nejpříjemnější a nejosobnější zážitek z celého Týdne kávy, který ve mě zanechal nejen spoustu nových informací, ale i pohlazení po duši.
Žádné komentáře:
Okomentovat