MFG bistro: Když se vaří srdcem

Od chvíle, kdy jsem MFG bistro navštívila poprvé, bych tam neradši chodila pořád. Úplně mě totiž okouzlilo. Hádám, že podobný účinek musí mít na každého zákazníka. Všechno je poctivé, domácí a přirozené. Nikdo si tu na nic nehraje a přitom vám naservírují opravdové skvosty. Ale začnu pěkně popořádku.


Bistro je pěkně zašité, takže se o něm dozvíte spíš šeptandou, než že byste si všimli při cestě kolem. Přitom je ale v samém centru Brna, na ulici Starobrněnské. Pokud znáte legendární pivnici U Poutníka, tak už jste blízko. Stačí pouze vyjít schody do patra. Nebudu vám popisovat, jak krásný je tu interiér, raději se běžte na vlastní oči přesvědčit. Je to přesně ten styl, který mám ráda. Všechno možné dohromady, ale dokonale vyladěné. Aby taky ne, když majitelem a šéfkuchařem v jedné osobě je architekt Petr Hurník. 


Filozofie vaření v MFG je jednoduchá. Nečekete žádné pevné menu, natož pak to, že dostanete jídelní lístek. Jídla připravují výhradně z čerstvých surovin podle sezóny. Podle toho, co je zrovna k mání, pak vypadá i nabídka. Bývá napsaná na tabuli u vstupu, ale nemusíte na ní najít úplně všechno. Až se usadíte, obsluha vám ochotně a beze spěchu poví od A do Z, co mají zrovna uvařeno a co vám tedy můžou nabídnout. Ze začátku jsem z toho měla takové smíšené pocity, ale rychle se proměnily v nadšení. Komunikace mezi hostem a zákazníkem je mnohem hlubší, než když si jenom vybíráte z lístku a potom nahlásíte objednávku. Cítila jsem se skoro jako kdybych přišla na návštěvu k někomu domů. Rozhodně to není systém, kterým by mohly fungovat všechny bistra a restaurace, ale sem dokonale sedí.


Můžete sem zaskočit na rychlý oběd, ale největší zážitek vám MFG připraví, když nebudete spěchat. Doporučuji vyslechnout si všechny možnosti nabídky a dát si předkrm, polévku i hlavní chod. Porce nejsou velké, takže se nemusíte bát, i malý jedlík jak já to zvládá. Čas tu plyne pomalu, můžete v klidu sedět a vychutnávat všechny chutě a vůně. Přípravu jídla můžete při čekání na něj po očku sledovat, neboť se odehrává přímo za barem. Míchá se tu itálská, francouzská a moravská kuchyně a z vlastní zkušenosti můžu říct, že všechno je výborné. Co se mi ale z dosavadních návštěv vrylo do paměti nejvíc, je krém z pečeného česneku a mandlí. Nejsem zase tak polévkový člověk, ale tohle byla prostě dokonalost. Doufám, že budu mít štěstí, a že ho budou mít i při některé z mých dalších návštěv. Celkově ale nešlápnete vedle s ničím. Pokud máte rádi poctivost a originalitu, běžte se najíst do MFG bistra. 



MFG bistro: Facebook
Kafe v Brně: Zomato, Facebook, Instagram

Žádné komentáře:

Okomentovat