Pořád mě nepřestává udivovat, jak rychle v Brně přibývají nové podniky. V diáři mám permanentně vložený malý seznam, ale vůbec je nestíhám navštěvovat tak rychle, jak bych chtěla. Občas mě ale něco tak uchvátí jenom z mrknutí na fotky, že tam prostě musím jít hned. Přesně to je i případ Charakteru.
Charakter bakery & coffee shop je přesně ten typ podniku, které tu podle mě zatím dost chybí. Kombinace kavárny a pekařství zní dost obyčejně, ale dalších podobných je žalostně málo. Vlastně mě právě teď napadá jen židenická Zastávka. Přitom je to tak praktické (poetičtější slovo mě zrovna nenapadlo). Ráno se zastavíte do svého oblíbeného podniku, dáte si k snídani kávu a kus koláče a ještě nakoupíte čerstvé pečivo na svačinu do práce. Když není čas, kávu si vezmete do kelímku a to čerstvé pečivo zhltnete za chůze nebo v šalině, pokud vás s ním řidič nevyhodí.
Abych se ale dostala k samotnému Charakteru. Najdete ho úplně v centru, dole na Orlí (takže ho spousta lidí bude mít alespoň přibližně po cestě do práce). Je trochu zastrčený za roh, ale zase ne tolik, aby jste si nevšimli. Z venčí vypadá docela nenápadně, ale uvnitř je originální a neokoukaný. Je tu jen pár stolků, takže hádám, že v zimních měsících nebude lehké ulovit místo k sezení. My jsme ale zrovna vychytali tropické počasí, takže tu byl klid a jen pár hostů. Mimochodem, v teplých dnech se můžete usadit i u venkovního stolečku.
Na úvod ke všem dobrotám je důležité říct, že Charakter je veganský podnik. Cokoliv si tu dáte je veganské a neobsahuje tedy nic živočišného původu. To ale neznamená, že když jíte sýry a vajíčka, že si tady nepochutnáte. Naopak bych řekla, že je to ideální místo, kde se zbavit předsudků vůči tomuto způsobu stravování. Když jsem si objednávala cheesecake, ani mě nenapadlo přemýšlet o tom, z čeho je vyrobený. Dodatečně jsem se ale zeptat musela, to mi nedalo. Když mi laskavá majitelka a autorka zdejších dobrot sdělila, že je z tofu, docela jsem se divila. Nikdy jsem si nemyslela, že tofu může být surovinou pro veganský cheesecake. Bylo to příjemné zpestření a už se nemůžu dočkat, až tady příště ochutnám nějakou další sladkost.
Jako kávoholik si samozřejmě potrpím na to, jakou kávu mi kde naservírují. Proto jsem byla mile potěšena, když jsem zjistila, že v Charakteru připravují kávu z brněnské pražírny Rebelbean. Tuhle pražírnu mám ráda a jejich kávu si občas kupuji i domů. Tady ale narážím na jeden detail, se kterým jsem úplně spokojená nebyla, a to je pěna na cappuccinu. Na té by se dalo ještě dost zapracovat, aby byla hladší a lesklejší. Snad se i tohle časem vyladí, protože pak by to bylo i po stránce kávy úplně dokonalé. Jinak jsem ale z celého konceptu nadšená a nemůžu se dočkat, až tu ochutnám další dobroty a taky až si domů koupím zdejší pečivo. A vám doporučuji jediné, co nejdřív si sem zajděte. Stojí to za to. Nebo už jste Charakter vyzkoušeli? :-)
Je to sympatický podnik, doufám, že se jim bude dařit. A tak mne napadlo k té pěně na cappuccinu - dávají tam rostlinné mléko? S tím se podle mě trošku hůř pracuje stran dělání pěny atd. Ale je to jen teorie :-)
OdpovědětVymazatUpřímně jsem si toho jako nevegan ani nevšimla, ale teď mi to pěkně vrtá hlavou, takže co nejdřív zjistím! :-)
VymazatPodnik je vážně úžasný, bavila jsem se s majitelkou a neměli by mít na skladě nic neveganského, takže předpokládám, že šlo pravděpodobně o sojové mléko, se kterým se velmi špatně šlehá, ale po určité praxi se to dá zvládnout, spíš mně zaráží, že to nešlo poznat na chuti kávy :)
Vymazatjistě, že je to sojové mléko... kolikrát se obsluha ptá zda chcete sojový, mandlový nebo rýžový... zjevně se moc ve sojových cappucinech neorientuješ, protože by jsi věděla, že tohle je nejluxusnější sojový cappucino na území Brna... Nikdy nebude mít konzistenci jako kravský, ale aspoň je bez krutosti...
OdpovědětVymazatV sojových cappuccinech se opravdu moc neorientuju, jako barista budu vždycky ke kávě preferovat kravské, protože se s ním skvěle pracuje. Ale je super, že se pomalu objevuje víc podniků, kde si i vegani přijdou na svoje :-)
Vymazat